Maksimalvokter

Effektstyring og belastningskontroll for bygninger
Oppdatert 2 måneder siden

Maksimalvokteren brukes til å begrense effekttoppene i et bygg.

Vår maksimalvokter er spesielt utviklet for å begrense effektuttaket ved å kombinere faktisk effektuttak og forbruksverdier.
Dette gjør at vokteren ikke bare kobler ut laster basert på effekt, men tar også hensyn til forbruket over en timesperiode. Siden energiselskapene fakturerer effektuttaket per hel time, jobber maksimalvokteren for å holde timeverdiene under den innstilte grensen.

Når maksimalvokteren er aktiv, overvåker den forbruket kontinuerlig.
Hvis den ser at det nåværende effektuttaket vil føre til at forbruket for den gjeldende timen blir høyere enn den tillatte verdien, begynner den å koble ut laster. Maksimalvokteren jobber i steg, der steg 1 blir utkoblet først. Innenfor hvert steg vurderer maksimalvokteren størrelsen på lastene i forhold til faktisk overforbruk, og kobler ut lastene basert på hvor mye effekt som trengs for å komme under grensen. Hvis flere laster har samme effektbehov, prioriterer den de lastene som har vært lengst tilkoblet.

Når alle lastene i steg 1 er utkoblet, vil den fortsette å koble ut lastene i steg 2 på samme måte som i steg 1.

Ved gjeninnkobling vurderer maksimalvokteren hvor mye effekt som er tilgjengelig uten å overskride grensen, og kobler deretter inn de lastene som kan tilkobles igjen. Den prøver også å prioritere innkobling av lastene som har vært lengst utkoblet.

1. Gå til Konfigurasjon Applikasjoner

2. Klikk Legg til Applikasjon

3. Fyll inn feltene for applikasjonen maksimalvokter

Følgende felter må fylles ut:

• Fyll inn navn, eventuelt en beskrivelse og velg Gateway
  • Datapunkt for målerstand
    Her velges et datapunkt som inneholder målerstanden. Dette må være et akkumulerende datapunkt.

• Datapunkt for effekt
    Her velges et datapunkt som inneholder det faktiske effektuttaket.
  • Datapunkt for statusskriving (valgfritt)
    Her velges et datapunkt som maksimalvokteren kan bruke til å skrive hvilket utkoblingstrinn den har aktivt.

• Effektgrense
    Her angir du ønsket effektgrense.

Deretter må datapunktene (lastene) og/eller kalenderobjektene som skal skrives for å koble ut, velges:

Legg til datapunkter som skal skrives

• Datapunkt
    Her velges datapunkter som skal skrives når maksimalvokteren oppdager behov for utkobling.
  • Verdi for utkobling
    Angi hva som skal skrives for å "koble ut" lasten som dette datapunktet er koblet til.
  • Verdi for innkobling
    Angi hva som skal skrives for å "koble inn" lasten igjen.
  • Effekt
    Angi hvor mye effekt dette datapunktet styrer.
  • Steg
    Velg hvilket steg dette datapunktet (lasten) skal prioriteres i.

Legg til kalenderobjekter

Dette fungerer på samme måte som datapunkter. Forskjellen her er at når maksimalvokteren kobler ut et kalenderobjekt, vil denne kalenderprosessen være deaktivert inntil maksimalvokteren tillater tilkobling igjen.

• Modus ved utkobling
    Angi hva som skal skrives for å "koble ut" lasten som dette kalenderobjektet er koblet til.
  • Modus ved innkobling
    Brukes til å bestemme hva som skal skrives ved innkobling hvis ingen kalenderhendelser er tilgjengelige når maksimalvokteren skal koble inn kalenderobjektet igjen (fallback).
  • Effekt
    Angi hvor mye effekt dette kalenderobjektet styrer.
  • Steg
    Velg hvilket steg dette kalenderobjektet skal prioriteres i.

Eksempel på Maksimalvokter-applikasjon